Přeskočit na obsah

Léto, je léto….

… a já mám opět „vele“ pauzu doslova ve všem. Létání, modelařina, web a další. Nicméně mě všichni znáte 🙂 . Na podzim se to zase začne otáčet tím správným směrem, já budu aktivnější víc a víc, až tomu opět naplno podlehnu. Přestože už máte milióny informací odjinud, šoupnu sem pár svých mouder a postřehů k posledním událostem. A vezmu to od nejmladšího data.

Léto úplně vybízí k tomu, aby měl člověk pocit, že je vše čerstvé, svěží a veselé. Tak šup sem se slevami, né? Takže začal letní výprodej jak na IL-2 Sturmovik: Great Battles tak i na DCS World. I já jsem letně naladěn, proto jsem utratil nehorázných 420 korun, a do své sbírky jsem přidal jedno „collector“ letadlo a dvě statické kampaně. Stroj jsem hned vyzkoušel. Co že jsem to koupil? Úsměv prosím 😀 a je to „voilà“ Bf-109G-6/AS. Přece nemohu nechat neúplnou rodinku „Mezků“ bez dalšího (posledního?) bratříčka. Na kampaně se dostanu možná někdy za tři až pět let. Pětiletka zní fajnově 😀 . U konkurence letos investovat nebudu. I když nikdy neříkej nikdy.

Je to pár dní co vyšla i nová aktualizace. Ta má pořadové číslo 5.204 a hlavní hvězdou je vymodlený Focke-Wulf Ta-152H-1. Momentálně je možné tohoto krasavce koupit se slevou. Já si počkám až bude atakovat 10 dolarovou hranici. Nicméně vypadá úžasně a pokud bude někdy udělaná krátká historicky fiktivní mini-kampaň, určitě „Táčko“ vyzkouším. Co považuji za skvělou novinku, je zvýšení maximálního počtu tlačítek a os pro připojené periférie z 64 na 128. Nové a moderní kombinace joysticků, plynů a dalších libůstek už nebudou mít problém s mapováním. Ještě je zde pár novinek spojených s kariérou. Není toho příliš, nicméně velmi příjemná aktualizace.

Od doby co jsem se letos dostal do každoroční „jaro-letní“ hibernace vyšla i aktualizace 5.203 a několik Developer Diary. Z aktualizace musím vypíchnout hlavně Dynamic resource allocation system, Early warning posts a další. Díky těmto novinkám bude režim kariéry opět o poznání lepší především pro off-line hráče, jako jsem já. Co potěšilo je přidání dvou oblíbených neoficiálních kampaní. Od Juri_JS je to Operace Kerch-Eltigen kde budete pilotovat Bf-109G-6 na konci roku 1943 a Battle of Hürtgenwald od AEthelraedUnraed, kde si zařádíte v P-47D v období na konci roku 1944. A co přinesly Developer DIary?

Pro mě je největším lákadlem postup na vývoji mapy Oděssa. Jak jsem se dočetl, v tuto chvíli je hotová zhruba polovina práce. V plánu je přibližně 400 osad a nejméně 30 letišť. Velikost mapy bude zahrnovat téměř celé dnešní Moldavsko, malou části Ukrajiny a Rumunska. Ani si nehodlám odhadnout období, kdy mapa spatří světlo světa. Pokud se pracuje na novém projektu, na mapu bude vymezen jen zlomek lidí a jak všichni víme, udělat dobrou mapu je velmi zdlouhavá záležitost. V DD toho bylo samozřejmě podstatně víc. Ale to už máte určitě přečtené i pozpátku. No a co si budeme říkat. Developer Diary už není „každopáteční“ záležitostí, tak mě toho zase tolik neuteklo.

Co další simulátory? Combat Pilot je stále ještě v plenkách a tak mu stále věnuji minimum pozornosti a DCS World je z mojí pozice „druhoválečníka“ taky tak trochu mimo kolej. Je pravdou, že při slevách občas koupím nějaký ten stroj, ale je to fakt minimum.

To raději zainvestuji do literatury. A tady mám co oslavovat. Vyšel totiž další titul od Japo Publishing! Ten zapadá do série „Druhá světová válka nad českým územím„. Titul se jmenuje „Focke-Wulf Fw-190s of Jagdgeschwader 6 in WWII Final Operations“ a autory jsou Jaroslav Farkaš, Aleš Janda a Tomáš Poruba. Že jde opět o prvotřídní záležitost jsem zjistil hned po prvním otevření. Je zde spoustu fotografií, které vidím poprvé v životě. Už se nemohu dočkat českého překladu, který mě zasvětí do historie této jednotky na našem území.

A co já jinak? Mám stále rozpracovanou kariéru, takže budu pokračovat v psaní. Ale dám si pauzu a vyzkouším zase nějakou statickou kampaň. Mám za sebou první misi z Allmost. Vypadá to velmi dobře. Modelařina je u ledu. Prostě není čas. Letos se ani nedostanu na MUSTANG DAY s EDUARDEM, který se koná v sobotu 29. června 2024 v Líních. Dcera má přednost a ten den jí odvážíme na dovolenou. Tak zase někdy jindy… i tady u psaní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..