Přeskočit na obsah

Fotografie měsíce (08.11.2023 – listopad)

Než se dostaneme k fotografii měsíce, tak zde musím napsat, co mě opravdu potěšilo na začátku tohoto měsíce. Nakladatelství JaPo Publishing s.r.o. se vytasilo s dalším titulem ze série „Luftwaffe Over Czech Territory„. Titulek nese název Focke-Wulf Fw 190s of Jagdgeschwader 6 in WWII Final Operations a autory jsou Jaroslav Farkaš, Aleš Janda a Tomáš Poruba. Zde je popis, co v brožované publikaci v roce 2024 najdeme:

Další z publikací o historii Luftwaffe nad českým územím se bude věnovat závěrečným dnům války z pohledu stíhací JG 6. Jednotka operující z letišť na severu Čech se zapojila do obranných bojů proti sovětské berlínské operaci. V této publikaci se (poprvé v našich pracích) pokusíme o podrobnější rekonstrukce leteckých operací obou protivníků v jednotlivých dnech střetu, primárně se zaměříme na nasazení stíhací JG 6. Ve druhé polovině studie navážeme informacemi o používané technice, zacílenými tentokráte na typ Fw 190A a D. Již tradičně představíme podrobnější rozbor několika vybraných strojů jednotky, včetně jejich osudů a zbarvení.

Vlastním všech šest předešlých titulů, včetně dnes nesehnatelného (a dalo by se říct nultého čísla) Luftwaffe Over Czech Territory 1945 od Jiřího Rajlicha, Stanislava Kokošky a Aleše Jandy. Ze všech titulů, co od JaPo vlastním, mě nejméně oslovila kniha German Fighters in the West from Poland to the Defence of the Reich autorů Michaela Meyera a Paula Stipdonka. Ale možná to chce vícekrát prolistovat. Dávám tomu čas. A ještě jedna informace mě neskutečně potěšila. Následujícím titulem z 2. světové války je rozpracovaný Focke-Wulf Fw 190D camouflage & markings, Part III. Ano, čtete naprosto přesně. Závěrečný třetí díl nás nemine! A z toho mám nesmírnou radost, protože první a druhý díl snad znám i pozpátku 😀 .

A teď už k fotografii. Jde o letiště Tatsinskaya, které bylo obsazeno rudou armádou v dopoledních hodinách 24. prosince 1942. Přiznám se, že už ani netuším, kde jsem zmíněné foto našel. Dokážete někdo identifikovat emblém na Fw-189? Fotografie ve vyšším rozlišení je zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..